Followers

03 January 2011

Nasihat Kepada Newbies (Blogger)






hello, assalammaikum....  :D




kita boleh buat macam-macam benda blog nih..buat duit...carik awek...carik gaduh...carik member...carik musuh...semua boleh...tak kisah la apa pun tujuan korang buat blog nih..yang pasti, kita kena tuju kejalan yang sama..ia itu berpegang dengan satu prinsip, 'Majulah Blogging Untuk Negara'....hooyehh!!


aku dengan rasa rendah diri dan ensem ingin berkongsi dengan korang..yang newbies terutamanya..tip-tip untuk menjadikan korang punya blog mesra visiter...kira if peeps masok blog kau..tak de la dia tension or maki hamun blog korang nanti...korang kena ingat..korang buat blog nih bukan untuk korang dan kroni-kroni korang je baca...kalau korang nak kroni-kroni korang je yang dok usha..baik korang private blog tuh..tol tak?


soo then, tanpa membuang masa aku lagi..jom kita tengok tip-tip yang aku nak kongsi nih...ayooh!!!







1st: Music??...Its Not Cool At All !!


tak payah susah-susah korang nak letak music kat blog korang..buat semak..buat berat blog..kalau lagu korang sedap tak pe gak..tak payah nak menyakitkan telinga visiter-visiter korang...lagu yang ada kat blog tuh boleh membuatkan mood nak baca entri korang jadi spoil...soo kata kan Tak-Nak-Pada-Music-Di-Blog...



2nd: Gunakan Bahasa Yang Mudah Di Fahami

'aq sukew gilerw dgn diew punyeew blox'
ok...tak payah korang nak guna bahasa gedik a.k.a mintak kaki kat blog korang...payah orang nak baca...mungkin korang rasa benda tuh comel..tapi percayalah..benda tuh tak comel langsung..nak muntah ada...









3rd: ShoutBox Itu Wajib !!


korang kena pasti kan blog korang ada shoutbox..senang nanti orang nak tampal link kat blog korang..memudahkan orang nak blogwalking...dan kalau ramai orang dok letak link kat shoutbox korang..itu bermakna blog korang sesangat popular...



4th: Kurangkan Guna Widgets Yang Tak Penting


jangan semak kan blog korang dengan gadget and widgets yang tak penting...benda tuh boleh membuat blog korang jadi berat..bila dah berat, susah nak masuk..bila susah nak masuk, memang mintak maki hamun dari aku..pastuh secara emo nya visiter korang akan  berambus dari blog korang dan berjanji dalam hati untuk tidak mengunjungi blog korang lagi...soo kurang kan segala bling-bling,gadget-gadget and widget-widget yang tak berpaedah tuh....








5th: Guna Fonts Yang Sesuai


korang kena bijak memilih font...jangan guna font yang sukar membuatkan peeps korang nak baca...memang korang rasa benda tuh seni..tapi,seni yang korang nak buat tuh tak bertempat...bayangkan cikgu korang tulis note kat papan hitam macam tulisan signature dia...apa korang rasa??..mesti korang rasa nak lukisan gambar cikgu tuh bogel kat tandas kan??..soo macam tuh jugak visiter korang akan rasa kalau korang guna tulisan yang pelik-pelik....







6th: Header Kena Smart


macam korang semua tahu..header merupakan daya tarikat pertama dalam blog korang..visiter dapat tengok header dulu..baru dia scroll ke bawah untuk baca entri korang..soo, if header korang pun tak dapat nak tarik perhatian..macam mana blog korang nak diperhatikan...ada paham??







7th: Said No To Word Verification


ok..benda nih memang aku pantang...membuatkan aku malas nak berkomen-komen kat blog yang ada verification nih...membuang masa...soo...if korang nak buang natang nih dari blog korang...korang boleh usha kat sini....








8th: Money !!!


ok...selain berblog..kita juga boleh buat duit dengan mem-blog...soo korang tunggu apa lagi??..letak segala iklan kat blog korang....bukan kena bayar pun...nih antara beberapa agensi pengiklan yang aku dapat kongsi dengan korang.. http://www.nuffnang.com.my/ , http://www.advertlets.com/ , http://www.innity.com/ , and  manggaonline ....sebenarnya belambak lagi...tapi nih je yang aku dapat kongsi..kalau nak lebih-lebih..ringan-ringankan bontot korang pi carik kat google...









9th: Rajin Me-Nge-Ping Blog


korang kena rajin ping blog korang...supaya semua orang tahu yang korang ada blog..tapi if korang berniat buat blog untuk kroni-kroni korang je baca..tak payah susah-susah nak ping blog korang...antara tempat yang boleh korang ping blog korang dekat chatbox/shoutbox blogger-blogger lain...dekat Gengblogger.com...atau korang boleh ping blog korang kat facebook...lagi kerap korang ping..lagi ramai visiter korang nanti...



10th:  Tamat


ok...nih je yang aku dapat perah dari otak aku...if aku ada idea lagi..aku akan kongsi dengan korang..aku nih bukan lah hebat sangat dalam blogging nih..tapi aku nak juga berkongsi apa yang aku taw..bak kata makcik angkat aku....Sharing is Caring..Caring is Loving...akhaz...


ok...semoga nasihat-nasihat aku nih berguna untuk korang...yang kurang datang dari aku...yang baik itu datang dari yang Maha Pencipta....hokhok  (ayat tak nak kalah)....


cawcincieee~

25 comments:

Tok Esah said...

nice entry bro!!!

SayaAnonymous said...

yang pertama tu sangat setuju..no music please! hehe

Contest dari anon

CiPoT CeDoT said...

tok esah;
thankz yaw~..akhaz...


sayaAnonymous;
hekhekhek..tepat tepat....akhaz...

nuyuEna said...

nasib baek cini xde lagu..sebab tu sy nak komen sini..hihi,,nice entry k!

sELipAr_biRu said...

aiseh.. terkena... tp aku da buang lgu da

Aiydalela said...

bergune betol entri nih. tqqq

Nora said...

oooo.... baru faham... akan diaplikasikan... tq..tq

CiPoT CeDoT said...

nuyuEna;
hekhekhek..temacih.. :D

selipar_biru;
haaa bagoz !!..akhaz..


aiydalela;
hekhek..wc... :D


nora;
cama2... ^.^

ada mokhtar said...

tips-tips yang sangat berguna =)

lavender harum wangi said...

yeah! say no to music-di-blog~!!
err, tapi blog aku xde header la.. huhu~ :p

CiPoT CeDoT said...

ada mokhtar;
akhaz..thankz bro...


lavender harum wangi;
xdek header???..pelik gak bunyi nya tuh...

||♥CuyA♥|| said...

cool tips..!!name cuya pon ader..kt entri nih..lagi cool...waaaaa~

CiPoT CeDoT said...

cuya;
hekhekhek..thankz...tuh nama nye cuya bertuah..hokhok...

Dauspozi said...

Setuju semua point kecuali point ketiga... SEGELINTIR blogger baru suka tinggalkan link kat shoutbox lepas tu blah camtu je.. Dtg semata-mata utk promote blog dia je... huhu

Black Winter said...

setuju!!!

CiPoT CeDoT said...

dauspozi;
yup..memang ada segelintir mcm tuh..tapi aku rasa dgn menggunakan shoutbox...blogger lain mudah untuk letak link kat blog kita...kita pun boleh taw sapa g dtng blog kita..sbb ramai blogger yg berat bontot nak komen-mengomen nih...kan kan...


black winter;
yup !!...akhaz...

Carl Samsudin said...

Pasal lagu. tak semestinya tak perlu. if perhatikan blog Irine Nadia and Aizul Marcello terkenal dengan pengisian dan dalam blog diorang juga mempunyai lagu. then if perasan banyak komentator blog diorang ini menanggap lagu2 itu dah macam trademark diorang. cume lagu 2 boleh membuatkan sesuatu blog itu lebuh berat.

paling penting cuba cari 'kelainan'. tengok zack zuhairy. apa yang dia buat? macamana dia boleh pom?!

Good Luck bloging!

CiPoT CeDoT said...

Carl Samsudin;
bro..nama2 yg ko sebut tuh dorg dah well-known..semua dah kenal dorg..jgn kata dorg letak lagu..kalau dorg baut entri dgn tulis tajuk je pon..beribu org komen...contohnya, if BMW kluar kereta bentuk katak..org tetap beli..sbb dia ada ada jenama..semua org da kenal dgn product dia..aku kasi info nih untuk newbies mcm aku..hekhekehk...ko lain laa..dah otai dalam blogging nih...kami nih budak2 mentah lagi..akhaz..

Carl Samsudin said...

aku kenal aizul marcello and irine nadia 2 dah 5 tahun bro. dari followers dia 0 aku ikot blog dia. mang dari awal dia letak lagu. yang penting 'Kelainan'.

Azuan said...

terbaik la...tapi blog aku takde SB hehee

CiPoT CeDoT said...

carl;
yup..aku setuju..kelainan tuh benda penting... :D


azuan;
kalau xdek pun xpa...visiter ko boleh tepek link kat komen..kan...akhaz..

Anonymous said...

И что бы мы делали без вашей замечательной идеи

Anonymous said...

pozyczki chwilowki bydgoszcz
expresowe pożyczki bez bik
url
chwilówka bez bik przez internet
pożyczki pozabankowe
pożyczki pozabankowe 60000
pożyczki bez bik

Anonymous said...

skok dla zadluzonych
pożyczki pozabankowe
kredyty bez zaświadczeń opinie
pożyczki bez bik
kredyty bez zaświadczeń przez internet
pożyczki bez bik elbląg
pożyczka hipoteczna

Anonymous said...

chwilowka pozabankowa
chwilówki opinie
kredyt chwilówka kraków kalwaryjska
kredyty z komornikiem i bik
kredyt chwilówka dąbrowa górnicza
pożyczka bez bik
zobacz adres strony

KriTikan PeDas

Grab This