Followers

01 March 2010

RoKoK is GoOd








salam isnin sumaa..mcm mana cuti korg??..meriah??..ke korg dok rumah je jd baby siter??..akhaz...apa2 pon aku harap korg nyer hari2 cuti best la nyerk..

hari nih kita bercerita pasal rokok...aku taw musti awek2 kat lua sana sngt membenci pada rokok..tp hari nih aku nak bg penerangan skit kat korg, beserta dengan sedikit reason2 yang boleh di terima pakai..bahawasa nya rokok itu sngt2 la penting untuk kita...

kenapa aku sungguh berani mengatakan yang rokok itu penting??...haa meh dega ulasan aku selanjut nya...






rokok itu baik kerana.......





@ dapat meningkat kan ekonomi negara...setiap kotak rokok akan di kena kan tax..haa dr tax tuh la ia mendatang kan hasil kepada negara,...dr tax tu laa kerajaan dok buat jalan, toilet awam,, lorong haji taip dan sebagai nya..ko bayang kan kalau kitorg x isap rokok..haaa mau korg x dpt da guna kemudahan2 tersebut..haa badan muka korg..sooo mari la merokok...hekhekhek


@ merokok boleh memberi peluang pekerjaan....korg x caya?!!...ok..aku bg contoh....kalau isap rokok bnyk2 boleh sakit kan??..mcm jantung belubang, kena cancer...soo bila da sakit musti kena pg hospital kan...so bila ramai org pg hospital..hospital memerlukan ramai dokter..sbb ramai pesakit..soo nmpk x kat situ???..kalau x nmpk..buat2 nmpk sudehhhh....

lagi satu..kalau bnyk kilang rokok..bnyk la pekerja nya..soo bila bnyk pekerja..kurang la kuantiti pengangoran di negara kita..soo di sini aku menegas kan..rokok itu sangtttt penting....akhaz...


@ rokok jugak dpt mengisi masa lapang...sebagai contoh...bila awek dok make up lamo2...xkan kan si laki nih nk dok tunggu mcm kayu plak kan,..soo rokok la jd peneman..jd jgn slah kan balak2 anda jika mereka merokok..mereka merokok kerena anda..anda la punca nya..sila salah kan diri anda dengan menghentak kan dahi di bucu tingkap,....

@ dapat membantu meningkat kan ekonomi negara jiran..sebagai contoh..bila kita beli rokok dari indonesia mcm kretek yang ada kat pasaran sekarang...kita akan menyalurkan mata wang kita ke negara mereka..dan ini dapat meningkat kan ekonomi negara Indon...saling bantu membantu tuh kan dapat pahala..betoi x??...gehgehgeh


haa nih je la reason yg aku dpt bg...kalau2 ada lagi reason..korg pandai2 la tambah sndr...aku nak chaw..sebelom boss aku dpt taw yg aku dok on9 sampai kerja x jalan..ok..chawwww!~~







P/S: rokok itu seni...( eh??!...ada kena mengena ker??)


p/s/s: sapa ada bantahan..sila luahan perasaan anda di kotak komen...akhaz...

34 comments:

~~dieylah~~ said...

sya MemBANTAH..ish3..x elok merokok..merosakkan kesihatan..mkin ramai yg merokok makin kurg la manusia dbumi ini..kalau lelaki ramai dh pergi..perempuan2 knala berkongsi suami pasni..hihi.sebab perempuan lebih ramai dr lelaki sekarang ni..perempuan mana nk berkongsi sekrg ni..aaaa..tol tak..^.^

CiPoT CeDoT said...

akhaz..betoi gak kan...

tp kan...
kalau ramai yg sakit..
nnt ramai yg kena pg hospital..
bila ramai pg hospital..
terbuka luas la peluang pekerjaan di situ..
soo sapa yg untung...
anda,anak2 anda serta jiran tertangga jugak yang untung...
hekhekhek...

alaaa...
perempuan skrg pon xdek nak pikie nya pasal kawin2 nih..
dlu masa kecil2 ado la gak dok main kawin2..
tp bila da beso..
suma dok keja harta dunia...
bnyk perempuan bekerja berpendapat..
bahawa mereka boleh idop tanpa lelaki..
sooo dlm hal kongsi2 suami nih x kn terjadi nyerk...

bijak x jawapan??
akhaz...

luZ a.k.a MLM eXpErtS said...

soit jew explaination 2...
tp aku skong...

CiPoT CeDoT said...

woit luz...
terbukti ko nih perokok tegar...
wahahaha

cik bunbun said...

tak setuju!!

rokok membunuh!

sayangilah anak2 anda. jgn biarkan anak anda diselubungi misteri ketiadaan ayah kerana mati merokok! huu.

~~dieylah~~ said...

sya stuju dgn kata2 cik bunbun..

memang peluang pekerjaan tu byk..tp xkn semua org nk jd doktor...nk jd doktor pun kna blaja tggi2..aisshh..x elok x elok..:D

papepun..terpulang kt individu sebenarnye..nak ke tak nak..itu hak masing..^.^

tapi sy tak suka org merokok..katakan TAK NAK!

CiPoT CeDoT said...

cik bubun: alaa....yg isap rokok pon mati jugak hapa...kan kan kan.... ^_^



dielah: ok..kalau x nak jd dokter..jd laa pekerja kilang rokok..haa x yah blaja tinggi2 pon boleh dpt paa....hekhekhek...


( perokok musti ada pelbagai alasan untuk merokok)

harharharhar....

Anonymous said...

Encik Siput,

Kalau iyer pon awak suka merokok jgn la menggalakkan org lain ikut awak pulak. Haihhhh budak ni~

-Suhaila-

CiPoT CeDoT said...

hekhekhek...
kak ella...saya bukan nak galak kan org merokok..tp nak basoh skit otak manusia yang suka anggap perokok nih jahat...saya da menunjuk kan bukti yg perokok nih baik2 belaka..wahhhhh..mcm saya...gehgehgeh... ^_^

Anonymous said...

adoii..perokok tegaq mmg ssah nk kta pa dh.. like I said,I wiLL always pray 4 u wan,like wat u asked me toO..so dat wan dpt lessen on smoking.. yea wan.? aminn...

we love u dear.! muahx.! ^_^

~Lu~

CiPoT CeDoT said...

hekhekehk....
taw xpa..
perokok tegar akan memberi kan seribu reason tok merokok...
gehgehgeh...
tp dont worry..
one day wan akn berhenti jugak...
sbb wan x nak anak2 wan siap rokok mcm wan...
humm~~~

who dear??..
me??>...

wahhhh...
trimaz.... ^_^
love u toooo...... :D

Anonymous said...

baguih la pikiaq cmtu..brtuah la ank2 wan nti.. wan beringat la ktakan..hehehe..^_^

ha'uh..dear dkt sapa lg.? dkt tuan blog la,wan owh..hehehe..

yeah..love u toO,muahx3.! <3

;)

~Lu~

Anonymous said...

@Encik Siput and Lu: Weyh, pabenda ni dok kissing2 kot sini? Waahhhhh ada apa2 ker? Weehehehehehehehehe ;-)

Tak kisahlah, Lu, cuti skolah ni aku nk pinjam Encik Siput. Untuk menghapuskan MJ!!! Muahahahaha :D

Btw, silalah berusaha untuk BERHENTI MEROKOK ye encik Siput.

-Suhaila-

CiPoT CeDoT said...

kak ella: memang la da apa2...kitorg nih member ar..normal ar tuh kalau bg flying kiss..bukan nye comolot..haddooyyy...

perhh..siap minx kebenaran kat lu tuh..akhaz...

mj??
dia bukan da pas away ker???
humm~~~

Anonymous said...

hakhak.!! yup3..betoi tu,member2..besa la..an3.? ^_^

haha..kak eLLa,permission granted.!! mari hapuskn dat MJ.!!!
gahahahaha.!!! *soO freakin' eviL.!*

wan,MJ ni bkn micheal jackson taO,tp sumthink else owh..hihihihih...

~Lu~

CiPoT CeDoT said...

owh ya kaa..
wat the else??
MJ for Mamat Jiwang ker..
harharhar..

Anonymous said...

tnya kak ella esok..hihih.. ;p

~Lu~

Anonymous said...

@Encik Siput: mak aiiii~ suka hati korang ler nk kissing ke hapa ker, jgn wat benda tak sepatutnya sudah. kalu tak, dua2 akak luku! paham???

Hah~ MJ ke? Hehehehe mamat jiwang tu versi hang la encik siput. my version? Mangkok Jamban! hahahahahahahahaha :D

@Lu: Uikkksss??? Hang pon nk menghapuskan MJ? Mmg elok la tu, dia lagi awal mempermainkan hang kan kan kan? Tu encik siput tak tau... kalau dak dah lama kena taboh ekekekkekeke ;-)

-Suhaila-

CiPoT CeDoT said...

harharhar...
bende2 yg x sepatot nya??
example plessss....
akhaz.....

owhh..
mangkok jamban..
awat sedap sngt bunyi nyaa..
tp rasa mcm sama plak..
coz nama saya dlm skype lubang jambang..
dia mangkok jamban..
sedodon arr,..
wahahahha...

owh ya kaaaa...
dlu si MJ nih pon ada hati kat lu gak ker..??
owhhh i c...
kena taboh??
for wat??
branie ke budak tuh nak taboh cipot..
wahahha.....

Anonymous said...

@ ya : hahahaha..adoii..ya..encik siput da msalah pemahaman skit..yg bahagian last tu dia x dpt tangkap..hahaha.. cian dia..explain again please,make him clear..salah pham plak..hal laen plak nti..hahaha.!!

@ wan : wan,miss u..hahahaha.!! <3

CiPoT CeDoT said...

miss u too luuu...... ^_^

ya la kak ella...x paham..kang wan pikie bukan2 kang..haa dosa plak..hekhekhek

Anonymous said...

@Encik Siput: Ko ni~ si MJ tu selalu tegur Lu kt ym pastu ditinggalkan camtu ajer. Mcm saja2 jer nk kacau org pastu tanak chat pulak. Ari tu kt umah dia pon, dah dia ngajak akak keluar mlm tu akak tanak sbb nk tidor, dia ngajak Lu pulak. Dah pukul 1 pagi, kiranya Lu ni mangsa dia lahh.

Kamoo nk contoh? Elehhh~ takkan nk kena bagi contoh kot cik adik oooiii~ awak lebih arif kan kan kan?

@Lu: Wah wah wah~ miss Wan yer~ kt ya tak miss pulak muahahahahahahaha =) ni ya begitu kerap bersin muahahahahaha! mesti sbb MJ teringat nih weheheheeheheh =)

perghhhh~ kita suda lari topik la weyh~ dah dah aku nk bekerja nih!

-Suhaila-

Anonymous said...

@ ya : muahahahaha.!! ya kerap bersin.?? salahkan dat MJ la.! msty dia.! xda org laen dah aihh.. dia tu..ya dh tegoq pn..stiLL wat prangai hangin dia agy..dok keras kepala agy bleyh..pstu maen la gitar ngn lagu dia 'masih cinta' tu,pstu,ya dok cni,dok bersin3..adoihhh.. salahkan MJ..!! muahahaha.!! *eviL.!!*

aiseyhh..sapa kata x miss ya.?? sama la..miss ya.. n miss wan toO..haaa..cheq neyh, fair n square okeyh...hihihihih.. ^_^

CiPoT CeDoT said...

kak ella:
mcm tuh punya perangai pon ada nyerk..
hadoyy laa...

musti la kena bg contoh..
saya mana arif.,.
akk lagi arif kowt..
akk kan mkn garam dlu..
wahahhaha...

bersin sbb ujan tuh kan..
cian si MJ tuh di beri tuduhan melulu...
akhaz..

harharhar..
taw pa..
lagi jauh topik nya nih...
hekhekhek..




lu:
ikhlas ke 'miss' tuh lu..
akhaz...
kat wan musti ikhlas nya kan...
kat kak ella tuh??
ikhlas ke tidak??
akhaz...

d great bowler. cehh. said...

nope!

for sure, i dont agree wif u!
haha!

heyy2, smoking is very very the dangerous u know.
dont smoke smoke laa.

ini sume reasons yg dicreate oleh peroko itu sendiri, sedangkan dia tau bahaya rokok.

lalalla~

CiPoT CeDoT said...

ok...nih alasan si perokok :

pernah nmpk x dega mata sndr org mati sbb isap rokok??..musti x penah kan...yg saya taw, sorg je kat dunia nih mati selepas isap rokok..dia owner yang cipta rokok marboro...tp tuh dlu kak ooii..skrg rokok dorg da tapis...soo mana ada kematian sbb rokok...

kalau nak kata si perokok boleh kena cancer..org yg x merokok pon bnyk kena cancer hapa..soo jgn nak salah kan rokok yang x berdosa..hekhekhek...

memang kalau isap rokok paparu jd itam..tp ia x mendatang kan efect kematian kepada si perokok..mcm org yang makan sushi atau makanan2 mentah..cacing akan idop kat otak dorg..tp cacing tuh x mendatang kan efect kematian pon...ada paham x??

pernah x dega org x merokok idop 200 taon atau lebih??...x kan.,.soo suma org akan mati...

the point is, jgn salah kan rokok yang tidak berdosa...

lalalalalaaaa~~

Anonymous said...

wan..haha..adoii..beribu3 alasan dia kuarkan.. tp dun worry, eventho I didn't say anythink, means x da kuarkan hujah la kn against this post.. tp stiLL, I am not going to agree la with u da heavy smoker,jgn amek aty,but we dun agree cuz we care bout u,jd as usual, I stiLL do like wat I said up there yeah..hehehe..

n btw, of cuz la miss kak ella itu ikhlas.. sama cmna miss wan la..hikhik..


;)

~Lu~

CiPoT CeDoT said...

hekhekhek...
that y la i said..
smoker hve many reason..
wahahaha...

yaa miss u to from my deep heart...
sungguh...
akhaz...

Anonymous said...

hahaha.! taO dah..if nk bg smoker neyh stop kn, mmg penin kepala,if x,xda la lu drpada kecik2 tnggi temucut tu dh beletiaq sama my dad to stop smoking..tp xda nya dia dgq..hadoii..letih3..
dun worry,I keep on praying hard 4 u la..hehe.!
^_^

reaLLy.?? wahh..touched3..thank u..hihi.. *blushing.!* hakhak.!
;)

love you dear..haha.!

~Lu~

CiPoT CeDoT said...

wahahaha...
taw xpa...
wan pon akan keep on parying hard too ur father, my dad,brother n also all my pfren yg x penah nak hingat mati...
hekhekehk...


akhaz..
love to tuh..
ketat2...
gehgehegh...

Anonymous said...

haha.! thanx3.! n dun 4get to pray 4 urself toO.!
okeyh.? ^_^

thank u.!! ;))
muahx3.! <3

~Lu~

CiPoT CeDoT said...

akahz..
ok...
trimaz luu...

mangosteenager said...

Kalo dadah pulak tingkatkan ekonomi negara jugak ker???
Hohohoho...

CiPoT CeDoT said...

mangosteenager:
dadah xdek kena kan tex..
soo beli dadah itu salah ye..
harap maklum...akhaz.

KriTikan PeDas

Grab This