Followers

02 March 2010

GanGgUan SekSUaL




post aku kali nih aku nak tekan kan kepada yang telah bekerja je ok..yg masih belom matang atau bahasa ringkas nya yang masih budak2 sekolah lagi x yah nak masok campur..sbb tajuk aku hari nih, Gangguan Seksual Di Tempat Kerja...tp kalau korg still budak2 mentah lagi nak gak baca, boleg gak...tok menambah ilmu di dada....kan kan kan.....

oleh kerana ramai rakan2 sebaya aku skrg ngah dok sebok menjalani latihan industri..soo aku nak bg la sedikit info...kot2 korg kena kacau ngan boss korg ke kan..mana la taw...soo bak kata nenek mertua aku..sharing is caring..soo jom kita kongsi2 ilmu...

ok, korg taw pe tuh gangguan seksual...dalam bahasa ringkas nya..gangguan seksual ialah gangguan ( di paksa) metal dan fizikal yang berbentuk seksual...aku tekan kan Di Paksa...bukan dengan rela hati ya..kalau rela xpayah la berangan nak buat aduan..sbb korg yg gatai mengeyam...

gangguan seksual x semesti nya berlaku di antara staff lelaki dengan staff perempuan..ia jugak boleh berlaku diantara staff lelaki dengan staff lelaki atau staff perempuan dengan staff perempuan...contoh nya mcm boss lelaki picit bontot staff lelaki sbb bontot die gebu sngt..soo si boss nih jelos..dia tekan2 laa..korg paham x?!...kalau x paham p tenyeh dahi korg kat tiang elekrik....

bentuk gangguan seksual:

@ lisan: contoh nya dia carut marut ke, maki hamun ker, atau dia lukis gambar lucah, pastuh dia tampal kat blakang korg...


@ fizikal : contoh nya dia p cium korg ke, peluk ke, pegang ker..tp kalau di paksa nyerk..kalau korg rela, dok sedap jaa..sory, yg tuh bukan gangguan seksual....

@ bukan lisan: contoh nya mcm di tunjuk minddle finger kat korg, or dia bg siulan manja ker..haa tuh gangguan seksual...

@ intimidasi: contoh nya dia bg komen lucah kat pakaian korg or rupa korg...sebagai contoh ayat 'Maimun, muka ko mcm pelacur yg aku jumpa semalam arr'...haa nih gangguan seksual...

@ peras ugut seksual : contoh ayat 'kalau ko x buat kerja aku..mlm jumaat nnt aku rogol ko'...(asal nak tunggu mlm jumaat?)



kalau korg kena gangguan seksual apa korg nak buat???....haa kalau x taw jawapan...meh baca lagi..sampai muntah....



1 : korg pg terajang org yang buat gangguan seksual kat korg tuh

2 : kalau korg da ada balak..korg bg taw balak korg..pastuh suruh dia bawak geng lanyak si mamat yang gangguan korg....

3 : kalau korg xdek balak..ngadu je kat aku..bia aku yg lanyak si mamat yg ganggu korg tuh..aku kan heroo...( tepok la tangan skit)

4 : bg taw kat org atasan syarikat @ kat bahagian sumber manusia syarikat korg..bia dorg ambik tindakan...tp kalau boss atasan yang buat gangguan seksual tuh..kemungkinan bahagian sumber manusia nk ambik tindakan agak tipis..sbb kadang2 depa pon takowt nak ambik tindakan...

5 : ngadu kat polis...tp kalau boss besar yg buat gangguan seksual...kemungkinan besar pon polis x nak ambik tindakan..sbb kadang2 bos besar nih bnyk pengaroh..soo dia musti da suap polis da soh tutup mulut.,,polis kat malaysia nih kan senang suap..tp bukan semua..segelintir yang tamat mcm kutu bahbie jer yang senang di suap...

6 : korg ngadu kat Kementerian Sumber Manusia, haa nih kemungkinan besar depa akan ambik tindakan...

7 : kalau x ada tindakan jugak..korg blah jaa..carik la kerja baru..dari korg terseksa zahir batin kat opiss tuh..baik korg blah betoi x??....


haaa nih je la aku nak kongsi...aku taw, ramai kat lua sana kena gangguan seksual kat opiss..tp korg still x nmpk...kalau korg x caya..besok korg pagi2 korg pg opis korg tengok..musti ada mamat2 yang kurang ensem kenyit2 mata kat korg..haa tuh gangguan seksual tuh..tp xyah la sbb tuh pon nak buat aduan..kalau korg buat aduan kat aku pon, aku x layan...

kalau ada yg kenyit mata tuh, korg kenyit la balik..tp kalau dorg da over dos..haa tuh korg kena ambik tindakan..kita jgn biakan kan hak kita di hianati...ada paham?..

sekian....




p/s: aku rasa lepas nih aku nak tukar major laa..nak jd penceramah plak..rasa mcm ada bakat jee..ye dok?!


24 comments:

luZ a.k.a MLM eXpErtS said...

nice inf kawan...
tp aku pnah kne lg...
aku yg wat gguan ne de la...hahaha

CiPoT CeDoT said...

ush.....
nk jd apa ko nih..
ko buat kat sapa??
mak cik cliener ker??
akhaz...

Anonymous said...

Encik Siput,

Post yg sangat bagus. Setakat ni, alhamdulillah, selamat~ anyway, kalau akak ngadu kt ngko ko akan pi lanyak org lahanat tu ke? okay la camtu! kalau nk mintak menyamar sbg bf boley? hehehehehehehe =)

Informasi anda sgt berguna.

-Suhaila-

CiPoT CeDoT said...

wahahaha...
mcm2 kak ella nih...

Q1 : yup, saya akn lanyak mamat lahanat tuh cukup2..coz saya memang membenci makhluk yang suka ambik kesempatan kat perempuan..sbb ada di kalangan family saya yg penah mengalami situasi begini..walaupown lelaki kaum yang kuat..ia bukan di cipta untuk mencabuli hak wanita..tp sebgai pemimpin dan penjaga kepada kaum hawa...betol x??

( perh..lepas nih nak try masok pesatuan wanita umno larr...akhaz)


Q2: menyamar sbgai bf??...wahahaha..no hal arr..tp untuk akak sorg jerk..kalau untuk org lain..x boleh..kena bayar alaun..hekhekhek....

Anonymous said...

hoh..siul pn D kira sbagai sexual harassement ekh.?? hoh.!!! x sngka...

tp penah ar bnyk kali jgk kena,tp minor2 ja la..soO wat dunnO ja la..tp from bosses xda agy la stakat ni,alhamdulilah..cuma kwn2 ada ar..mulut cm pa agy.! huh.. dia ckp nk 'gomoi'.. serupa ngn ank aram agy.! bodo betoi..huh..xpa.. biarkan......hummpphh....

but thanx 4 da info yea wan..sgt brguna.! thank u.!

^_^

~Lu~

CiPoT CeDoT said...

u no wat lu,...
1st2 si peganggu nih dia buat pelan2...pastuh nnt baru dia buat berat2...soo better masa dia da start bersiul tuh, lu sound die dlu..

gomoi!!....shit punya jantan..sapa ckp mcm tuh..esok pagi2..lu jumpa jantan tuh..lu ludah muka dia bg tepat kena idong..pastuh ckp kat dia..

'cipot yg sok aku ludah..ko mara dia'

ok?!

Anonymous said...

huhuhu..ekh.?? hurmm,da only girl against that guy.? it's like..bleyh menang ka.? bkn pa,bdak pmpuan laen if da start siul,ada yg ska,da yg wat dunnO ja..hmpph,penin2..>.<

huhuhuh..ha'uh..gomoi..bodo betoi.! it's soO embarrassing.! nk mlwak pn agk2 ar..adoii.. malu gila time u,sialan betoil.! hhuuh.. xberani la wan..hukhuk..agypn,ni da lama dh..last year,sem 3 nya cita..huhu..

~Lu~

CiPoT CeDoT said...

memang laa..tp ia adalah salah satu gangguan seksual..soo x boleh diam kan..tp kalau dia sja guro2 tuh.alaa paham2 laa..ikot situasion arr..yah la sampai nak guro2 pon xboleh kan...kalau x boleh guro2..dok dlm hutan arr...tol x??

cita lama ke cita bru ke, blakang cita...sok lu jumpa mamat tuh..lu ludah kat idong dia 7 kali..( kenapa kena 7 kali?)...untuk buang shial...n lu ckp kat dia..

'sem lepas hang kata nak gomoi aku kan..so cipot soh ludah kat idong hang..hang mara la dia'

ok?!

Anonymous said...

hekhek..ha'uh..mlawak ja kot..skunk da jrang dia wat..dlu smpai ingt da burung ka dok keja bunyi ja.?haha.! tgk2 bkn brung...org rupanya2..skunk da x agy dh..hehe..lega3..

huhuhuh..msty kena wat ka.?? xsmpai aty plak owh..huhuhuh...~_~
cannot drop it ekh wan.? it's last year nya story owh..huhuhu..

~Lu~

Anonymous said...

@Encik Siput: Iyer? Buleh awak menyamar bf akak? Bagus2, bulan ni mmg khidmat kamu diperlukan. Jgn susah, takyah datang sini. Cuma akak akan minta kamu call akak ajer. miss call, then kita akan berlakon. Mcm mana ada setuju?

@Lu: Weyh!!! Mangkuk ayon mana nk gomoi adik aku ni ha? Habaq mai sikit!!! Aku aja tau buleh gomoi adik aku! Dasar otak kuning~ tak guna punya jantan. Habaq mai kat Kak Ella, esok aku pi taboh dia cukup2!

-Suhaila-

CiPoT CeDoT said...

lu: akhaz,.,..xkira..wan ank lu ludah jugak muka dia...gehgehegeh..


kek ella: no hal kak...klu ada kadit saya call akak..hekehkehk..nih nak kena kan budak johor tuh ker..??...akahz..

perhh..kak ella nih gangster gak norhh...hebat~~

Anonymous said...

adoii...=.="

@ kak eLLa : bdak itu,claszmate aku yg mlutnya agk x brapa ada insurans..huhuh..nti ya balik aku gtau ya,huhuh..

~Lu~

CiPoT CeDoT said...

wahahaha...padan ngan muka jantan tuh..bila da akak nye berbunyik..memang mati la kau..harharhar

Anonymous said...

@Encik Siput: Yearghhh~ mmg akak agak ganas when it comes to protecting my family members. Mmg dah mcm tu sejak azali lagi hehehe~

And iyer, mmg akak nk mengenakan salah seorang kaum kamu dari negeri selatan itu. you want it you've got it! serve you right what?

@Lu: Hah~ balik ni citer, jgn tak citer pulak. Tau kat mak, mmg sure kena pelangkung la mangkok ayon tu!

-Suhaila-

CiPoT CeDoT said...

ya ya yaa...
saya sokong..
sapa lagi nak protect our family member kan..
go go go kak ella..
( gaya cherldis )

wahhhh..mak dia pon turun padang,..
haa mabik koo...
akhaz...

lana leopard said...

pernah berhadapan dgn situasi mcm ni. Lemas Rimas Sakit jiwa semua ada. Tidak dengan cubaan meraba tp ckp dgn bisikan2 yg sgt menyakitkan telinga. Nak di tengking, di hamun, dia salah sorang Boss besar kat company ni. Puas melari kan diri. Nasib gak lah byk je idea2 nk ngelak. Fuh.. mencabar sggh berhadapan situasi cam ni. Ikut hati nk wat report je tp kesian lak. kang anak bini ko nk mkn apa. TP bis tu ko tu tak pk camtu. HAMPESS nya org tua. Dah lah botak, bulat, buncit... bila lah nak sedar diri....

Anonymous said...

@ ya : hehehe..syg ya.!! muahx3.!! ^_^
haaa..baek..nti ya balik aku cita bg la..huhuhuh..dun worry la..ngn maa pn aku akn cita jgk...ohohoh..

~Lu~

CiPoT CeDoT said...

lana: owh ya kaa....terok giler boss tuh...slalu nya yg kena nganggu nih PA boss..kamo nih PA bos ker??....hurm...meby boss tuh menyanggap nak kawin lagi sato, tp duit x cukup...soo terjadi la kelakuan hanjing nih...semoga dia insaf...aminnn...




lu: cita kat sato family..wahahahha

Anonymous said...

@ wan : hakhakhak..girls only..muahaha.! my dad, not included..haha.!

~Lu~

CiPoT CeDoT said...

akhaz...
tp, pasai paa...
ayah kena taw gak maaa.....

Anonymous said...

haha..if dia taO pn..bkn dia nk watpa.. jd, ignore him lah.. haha.!

~Lu~

CiPoT CeDoT said...

hekhekhek....
wat ever la kan..
janji jantan tuh kena ajar..
hekhekhek

Anonymous said...

hakhakhak...yeah..hope soO..mybe.. hihih.. thanx a lot wan.! love yeah 4 dat dear..hekhek..

^_^

~Lu~

CiPoT CeDoT said...

tunggu wan jumpa that jantan..
n ajar dia skit..
bru la boleh lu ucap thankz..
skrg..xperlu kowtt...
akhaz...

KriTikan PeDas

Grab This