Followers

18 February 2010

peRTua iMam SyaFie



ada org kata muka aku mcm laki Lombok
aduyy laa...
aku malaysia tulin dowwhhhh!!!



hari nih aku nak berkongsi sedikit la ngan korg..sharing is caring rite..bak kata brother unwanted..hekehkehk...

jom kita usha pertua dari Imam Syafie...mana lah taw boleh dpt sedikit ilmu..ilmu perlu di kongsi kan bersama..mana leh mkn sorg2..x best laa...kan kan kan...



Empat perkara menguatkan badan
1. makan daging
2. memakai haruman
3. kerap mandi
4. berpakaian dari kapa

haa korg jgn p bantai mkn daging sampai termuntah darah plak...kang tinggi mendadak plak tahap kolestrol korg..lagi satu..kalau korg nak kuat, sihat dan bertenaga zahir dan batin..korg kena rajin mandi..nih mandi pown malas..kalah kambing pak cik din...berkurap berpanau seluruh badan..apa kes...p mandi p..bau da mcm tong sampah begerak da nih...huh~~



Empat perkara melemahkan badan
1. banyak berkelamin (bersetubuh)
2. selalu cemas
3. banyak minum air ketika makan
4. banyak makan bahan yang masam

yang jantan2 kat lua sana..jgn dok lama2 dlm bilik air tuh..aku taw korg buat paa...kalau korg kerap sngt memancot, boleh lemah kan badan dowh..so buat 2 kali seminggu sudah..( eh?..aku mcm menggalakkan plak)....



Empat perkara menajamkan mata
1. duduk mengadap kiblat
2. bercelak sebelum tidur
3. memandang yang hijau
4. berpakaian bersih

aku rasa yang mamat2 minah2 gotic musti mata dia tajam..ye la,hari2 dok pakai celak..sampai lebam la mata tuh..bagoz2...amal kan slalu,..pakai celak boleh dpt pahala sunat taw...aku pon sok nak curik celak mak aku..nak tacap skit mata nih..bia tajam skit..sbb aku rasa mata aku da tumpul ar...hekhekehk....( ada x petua nak beso kan mata mcm heliza??)



Empat perkara merosakkan mata
1. memandang najis
2. melihat orang dibunuh
3. melihat kemaluan
4. membelakangi kiblat

haa nih aku nak bg amaran lagi kat laki2 lua sana...jgn korg dok layan redtube, tube8 dan apa2 kejadah tube lagi laa..(aku bukan taw sngt, aku mana layan tube2 nih)...sbb nnt mata korg boleh rosak..tuh pasal la kuning ja mata tuh..esshhh~~....



Empat perkara menajamkan fikiran
1. tidak banyak berbual kosong
2. rajin bersugi (gosok gigi)
3. bercakap dengan orang soleh
4. bergaul dengan para ulama

nih amaran untuk gadis2 plak..jgn dok nak bergosiping jaa...duapulohtujoh jam nak dok bergosip..mana x cepat nyanyok kepala hotak korg...soo kalau nak gosip, buat partime jaa..jgn jd kan fulltime job plak...n korg suma rajin2 la gosok gigi tuh..nih berkuning berkarat..eeee geli aku nengok nya...aku yang isap rokok nih pown mempunyai gigi yang putih berseri..( leh caya ker??)



ok...nih ja la pertua yang aku dpt kongsi..walaupon aku org muda..xsalah rasa nya nak ikowt ckp org tua2...betol tidak...soo sampai disini sahaja USTAZ CIPOT berceramah..haa slalu klu aku berceramah kena baya taw..tp kali nih aku bg free..sbb aku ngah baik hati time nih..gehgehgeh...

ok..assalammualikummm...
(jwp, jgn x jawap..kalau x jawap dosaaaaaa)
hu~~

9 comments:

~~dieylah~~ said...

Bagus tol petua2 ni..thanks kongsi2..kna jdi lbh baik pasni..(baik ke sblom ni?)hik3..

daging xleh nk mkn..
wangi2 xsuke nk hidu..patutla bdn ni x kuat2..
hehe..^.^

yg penting senyum leh wat awet muda..oppsss...:D

Anonymous said...

Wsalam Encik Siput,

Wahh... akak rasa mcm mimpi pulak u tulis petua Imam Syafie. Tebiat ka budak ni? Hehehehe... tapi benda baik mmg patut dikongsi. Bak sabda Rasulullah s.a.w, "sampaikanlah dariku walaupun satu ayat". Congrats dik!

Okay now nk komen la sket, bab makan daging tu, ayam dan ikan ajer suka. Daging lembu dan kambing mmg tak suka. Hmmm... wangi2 takleh, as in perfume esp. alcohol punya. Mmg sure pengsan. I'm allergic to alcohol btw.

Bab celak ni, haaaa... nk habaq la sikit kt encik siput, bukan sebarang celak tau bro. Celak yg dimaksudkan adalah celak Mekah. Yg ori punya tau! Bukan Maybelline tu! heheheheh~ yg celak Mekah tu mmg kalau pakai selalu akan cerah lah mata kita.

Per lagi yek, bab makan bersulam air and selalu cemas tu mmg tak dpt nk dielakkan. Almaklum lah... sgt bz, terkejar2 memanjang. Nama nk makan dgn sempurna tu mmg susah sampai dah takleh nk stop that habit. Tau tak baik tapi... akan cubalah. Good luck to me! =)

Last but not least, Ya Allah~ mmg akak ada terpikir u ni muka cam Indonesia, Lombok in particular. Hehehehe~ kelakar la pulak! Tapi take it as compliment tau. Thanks for sharing with us.

CiPoT CeDoT said...

dielah: kalau nak kuat lagi..minum la kacip fatimah..haa pasti bertenaga..hekehkehk....


Anonymous terchinta: owh ya ka...ingt kat boleh pakai apa2 celak pon..baru nak p tempah kat avon..akhaz...akak, nak tanya skit...celak mekah yg jual kat chaw kit boleh pakai x??....kalau makn sambil minum air boleh buat perot buncit taw..haa cuba tangok perot saya nih..sixpeck ok..sbb mkn ikowt adat islam..ceee wahhh....akhaz...sebenarnya laki lombok tuh yg muka mcm saya..aduyaiii... -.-"

worldpure said...

lucu & melawak tp bermanfaat infonya..seronok membacanya...

CiPoT CeDoT said...

hekhekehk....
trimaz sbb sudi membaca..
gehgehegh..:)

Anonymous said...

Encik Siput,

Wah... sempat lagi ko promote perut ko ye? Entahlah Encik Siput, akak tak penah pulak nengok ke perut ko, so no comment yer. Hehehehe~

Celak Mekah kt Chow Kit? Tulen ke dik? Mesti yg ori tau~ kalau boleh sesapa nk pi Mekah wat umrah or hajj tu kirim la kt diorang. Itu gerenti ori punya.

Ye ke lelaki lombok tu yg muka mcm Encik Siput? Ekekekekeke~ mesti dia glamer kt sana. Tu yg sampai lari kt Malaysia tu~ tapi kalau ada awek M'sia yg ikut Encik Siput, mak bapak depa takyah risau pasai tak jauh mana... kt KL aja daaaa. Haahahhahaah =)

Makasih la cuz you address me as anonymous terchinta. Actually, I'm Suhaila. Lupa nk tulis nama cuz I'm so busy yesterday. Hahahah =)

-Suhaila-

CiPoT CeDoT said...

kak ella,

alolaa...ingt kan sapa td..bz2 pong sempat lagi terjah saya nya blog nyerk..trimaz bnyk2..gehgehgeh...

ada ke awek nak lari ikowt saya kak oii..kang takowt megah2 kang dia lari ngan saya..saya lari laju..hukhukhuk..( mcm salah topik jaa)

rasa nya blom ada sapa lagi yang pg haji..yang main dam haji kat kedai kopi depan rumah ada larr..tempah kat dia je la nyerk..senang skit...boleh x??

hekhekehk...bab perot tuh jgn ckp kuat2..aurat tuh...hekehkehk

Anonymous said...

wan,thanx 4 sharing da info.!
sgt berguna..and not forgetting..
wan post neyh,wan pn kena amalkan ekh.!
hahahahaha.!!

take care.!

^_^

~Lu~

CiPoT CeDoT said...

in'allah...
sharing is caring rite..
gehgehgehgeh...
ilmu kena berkongsi bersama...
akhaz..

KriTikan PeDas

Grab This