Followers

30 January 2011

Down Sebab Putus Cinta? Aku Ada Tip Untuk Korang.






hello..hello...hello....



hujung minggu nih aku berminat nak bercerita tentang kehidupan tapikal remaja sekarang..korang memang tak boleh lari dari kisah-kisah cinta sekarang nih...cinta monyet..cinta sejati..cinta buta..or wat fuckin' ever jenis cinta yang korang alami sekarang...untuk pasangan yang bercinta..korang mesti tak lepas dari layan cerita Lagenda Budak Setan...cerita korea yang di lakonkan oleh mamat-mamat jambu dan awek-awek mata bulat...cerita Tatanic or cerita Romeo & Juliet....



oleh kerana memang normal remaja-remaja sekarang bercinta..soo normal juga bagi remaja untuk putus cinta...di mana ada garam , di situ ada gula..di mana ada Spongebob di situ ada Patrik..di mana ada tv3 di situ ada belambak iklan...macam tuh jugak macam cinta..kalau dah ada cinta..mesti wajib ada yang broken heart kan... 



soo now aku nak bagi tip kat korang macam mana untuk korang berasa tenang bila putus cinta...aku tak nak kasi tip untuk bercinta..sebab aku rasa korang lagi mahir bab nih...tapi tak ramai yang di kalangan korang yang boleh terima kalau putus cinta...sebab korang dah set mind korang yang si dia adalah satu-satunya perempuan/lelaki yang wujud kat dunia nih...soo hari nih aku nak buka sikit minda korang..supaya korang boleh terima yang si dia bukan milik korang lagi...

soo lets cekidout !!!....





first: Jangan Rasa Menyesal Bila Di Tinggalkan/ Meninggalkan

dont ever...jangan sesekali korang rasa menyesal dengan benda yang dah terjadi...kalau korang menyesal korang boleh dapat apa??..korang boleh dapat dia balik??..tuh kalau dapat...kalau tak dapat??..korang still nak kejar??..still nak main tarik tali dengan mamat/awek hot yang korang idamkan tuh??...come on guys..jangan nak perbodohkan diri sendiri sebab orang lain...belambak lagi mamat/awek hot yang mengancam kat luar sana...


tak salah kalau korang nak keja di dia...tapi look...kalau dah sampai sebulan dua..setahun dua...helloo !!!...tak kan korang still nak kerja...kalau sayang pun..berpada-pada arr...tak  kan sampai nak berbodohkan diri sendiri...tol tak??...


kalau mamat/awek tuh still berkeras tak nak kat korang..or dia guna kan ayat 'please kasi i masa'....just fucked up dengan semua tuh..lupakan dia...carik orang lain...ye aku taw...korang still sayang..and alasan tapikal korang..' dia yang mengajar aku erti cinta..aku sayang kan dia'...ngok !!...kalau kau sayang dia..tapi dia tak sayang kau..apa guna?? !!!...






second: Lupakan Segala Kisah Silam Dengan Si Dia...gambar, video 3GP, hadiah, number phone etc etc

nih apa yang pernah aku buat dulu..kalau aku nak lupakan ex aku...aku akan buang segala benda yang boleh buat aku teringat kat dia...sebab kalau aku tertengok gambar dia, misalnya..aku akan teringat kat dia..and nih boleh membuatkan perasaan sayang aku kat dia dulu timbul balik..soo aku kena mengambil tindakan drastik dengan membuang segala kisah silam aku dengan dia...supaya aku boleh menjalani hidup aku dengan aman tanpa memikirkan kenangan indah aku dengan ex aku dulu...



soo aku rasa korang boleh try aku punya cara nih..mungkin dengan cara nih..korang boleh lupa kan dia..tak la nanti...bila korang tertengok gambar dia..korang dok nangis sorang-sorang dalam bilik..hentak-hentak kaki..sampai makan minum pun tak lalu..tak de la nanti if korang tengok number phone dia..korang menyangap je nak try call..kalau call angkat tak pe gak..nih call beribu kali tak angkat..buat panas hati..hati sapa yang panas??..hati korang juga..baik tak payah..tol x??..






3rd: Tuhan Temukan Kita Dengan Orang Yang Salah Sebelum Orang Yang Betul


maksudnya kat sini...Allah akan ketemukan kita dengan orang yang salah iaitu ex ex korang ..lepas tuh baru la Allah ketemukan jodoh kita yang sebenar, iaitu bakal bini/suami korang nanti...soo tak payah nak down sangat if korang putus cinta...mungkin dia bukan terbaik untuk  korang..mungkin dia bukan jodoh yang ditentukan oleh Allah untuk korang..soo tak payah nak rasa hina sangat bila putus cinta..sampai nak bunuh diri bagai....bodoh la kalau bunuh diri sebab cinta...soo jangan jadi bodo..paham??..




nih je yang aku dapat kongsi dengan korang...aku harap dengan nasihat aku nih..korang akan rasa lebih bersemangat untuk hidup..al maklum laa...hati aku pun sekarang tengah terluka..tuh sebab jiwang karat sikit dua tiga hari nih...hokhok.. 


one thing...korang kena taw yang cinta tuh ada satu kitaran...



Love Life Cycle


Introduction tuh time peringkat korang tengah saling kenal mengenali...time cinta baru nak berputik..time si teruna baru nak asah ayat-ayat power...time si dara tersipul-sipul malu bila kena ngorat...


Growth pulak time dah couple....mula nak berkenalan dengan lebih dekat...tanya tentang family..adik beradik ...anak keberapa...time nih la start naik moto sama-sama...start pegang tangan kat train takut terpisah sebab belambak orang dalam train...


Maturity nih time paling best..time nih la si dara mencintai si teruna sepenuh jiwa..si teruna mencintai di dara sampai mati...time nih la dua-dua mempunyai hubungan yang erat..seerat orang yang dah berkawin..time nih la si teruna cuba untuk mengayat si dara untuk cek-in hotel sama-sama..time nih jugak la si dara nak menunjukkan sayang cinta dia dekat si teruna dengan cek-in hotel bersama-sama...tapi bukan semua pasangan macam nih...hokhok...


Decline nih la time yang paling tak best dalam percintaan..time nih la start bergaduh..time nih la start mencarut..time nih la start semua perangai buruk keluar..time nih la start i hate u, u hate me too...semua time nih...


soo korang kena paham kitaran cinta nih...memang semua pasangan bercinta akan mempunyai kitaran yang sama..kecuali kalau korang kawin..mungkin kitaran dia lain sikit...soo if korang putus cinta..tak payah rasa menyesal sangat..sebab bukan kau sorang je yang pernah rasa..semua orang yang bercinta pernah mengalami masalah dan perasaan yang sama....


ok...nih je yang aku mampu berkongsi dengan korang...semoga hubungan yang korang jalin kan sekarang nih bahagia sampai mati hendak nya..insya'allah...


Tamat....

14 comments:

Anonymous said...

aku tak suka teori love cycle tuh.. bohong je.. fu*king shi*

CiPoT CeDoT said...

kalau ko xsuka pun xyah la nak mencarut..ke ko x boleh terima kenyataan yg ko kena tinggl dgn kekasih ko??...akhaz...

Hidayah Othman said...

suke2...

CiPoT CeDoT said...

trimaz... :D

Emma Zaraa said...

blahla wan..:P

CiK HaNi LaLaLa said...

ngee~ nice entry...
asyik ckp "aku xleh nak lupekan dia"
cmne nak lupe bile asyik ingat je kn?

ni ummi pesan pada hani time tgh sedih dulu...
bace la klu sudi...kikiki~

http://cikhanilalala.blogspot.com/2010/01/pesan-ummi.html

.:: dieylah :: said...

no 2 tu dila setuju sgt..ngee~~

sbb buat cmtu time break off dlu..waa...xnak ingat xnak ingat..haha..

skrg xnk cri cinta lg... ^^

sape nak masuk minang trus...bleh lak cmtu... ^^!

CiPoT CeDoT said...

Cik Hani;
betol3...buat apa nak ingt kan org yg x pernah ingt kat kita..kan kan...
nnt cipot singgah k..hokhok.. :D



dielah;
boleh boleh..lagi senang..minang terus..hekhek..nk nikah nnt jgn lupa ajak cipot..hokhok.. :P

Anonymous said...

hello,sorry to hear dat u broke up recently,sy setuju dgn apa yg awk tulis tu,apa pn,kena sabar bnyk2. sy nk tnya skit la kn,apa yg sy asyik pk2 is, wat have really come to a broken relationship?? cannot it be settled or talk through?discuss baik2?

CiPoT CeDoT said...

its okey..benda dah jadi..meby xdek jodoh antara cipot and si dia.. :D

yaa..meby kita boleh settled that prob pelan2...mana ada masalah yg x boleh setel kan??..but then..if salah sorg2 dah tawar hati..dah xdek cinta dalam hati..apa guna nak slow talk or wat ever people call that kan..if 2 2 still ada syg n cinta xpa..meby boleh setel..but kalau salah sorg xdek??..memang x boleh nak terus kan jugak..kita xboleh nak bercinta sebab terpaksa..kan?...just folow da flow..if kita or dia xboleh nak terus kan hubungan tuh..just go..carik org lain..mungkin dia bukan jodoh kita...am i rite??..just simple opinion..hekhek :D

Ways|mah bt. Zakar|a.. said...

Anonymous said...
hello,sorry to hear dat u broke up recently,sy setuju dgn apa yg awk tulis tu,apa pn,kena sabar bnyk2. sy nk tnya skit la kn,apa yg sy asyik pk2 is, wat have really come to a broken relationship?? cannot it be settled or talk through?discuss baik2?

31/1/11 6:55 PM

of coz it can be sttled, can dscuss, can be talk too..but it is can be tgether again??i dont think so...for certain cases may b..

ok, i wanna ask 4 some opinion....
kalo both of them rlly love each other...really2 srius...xpnah nk gduh...but then, xdpt rstu mak ayh..cmna la tu....skit sgt nk lupakan bnda tu...hmmm

*unfinish bssnes in my heart..=)

haneyzatul.amira.amran said...

menarik!
=)

CiPoT CeDoT said...

Waysimah bt. Zakaria:
yup..terima kasih sbb jawapkan soalan anonymous tersebut..akhaz..u rock !!!..akhaz..

for me..
bagi cipot...
klu xdpt restu nih payah sikit..
nnt xdpt keberkatan hidup..
soo apa kata bincang baik2..
doa apa2 yg patot..belanja parents makan ke..holiday ke..mana la taw dia boleh berlembut hati ke..tp kan..kadang2..naluri mak ayah nih kuat..soo mungkin dia taw apa yg terbaik untuk kita..tp bab soalan hati dan perasaan nih susah sikit nak cerita..sbb cipot x pernah ada kat situation tersebut..hokhok..apa2 pon..cipot doa kan jodoh anda kekal la hingga akhir hayat hendaknya..amin~... :D



haneyzatul:
thankz yaww !!..akhaz...

Anonymous said...

I don't create many comments, however i did some searching and wound up here "Down Sebab Putus Cinta? Aku Ada Tip Untuk Korang.". And I do have a few questions for you if you tend not to mind. Could it be only me or does it look as if like some of the responses appear as if they are coming from brain dead folks? :-P And, if you are posting at additional social sites, I would like to keep up with everything new you have to post. Could you make a list of every one of your community sites like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

Feel free to visit my webpage: free chats ()

KriTikan PeDas

Grab This