Followers

19 November 2010

The 7 Thing Bout Jumaat

Perhhh....nih first time aku buat tajuk dalam bahasa ongputih nih...sila tepuk tangan...klap klap klap...hekhekhek...



assalammualikum semua...jawap jawap..jangan tak jawap...tak jawap dosa...masuk api neraka...ayook, tak taw....






ok...oleh kerana hari nih hari jumaat...aku nak berkongsi sikit la dengan korang...7 info pasal hari jumaat...aku nih tak la hebat sangat dalam ilmu agama nih...tapi aku juga tak la jahil sangat..kira ada la sikit-skit ilmu..kalau nak berkongsi dengan korang pon tak luak kot ilmu aku tuh...mak bidan yang sambut aku masa mak aku lahirkan aku cakap...ilmu itu perlu dikongsi...sharing is caring...kan kan kan....






soo tanpa melengahkan masa..ayuh kita usha....7 info pasal hari jumaat...ayuh !!..
















satu, Haram menjual beli


haram kalau kita berjual beli masa orang tengah dok sibuk nak sembahyang jumaat...nih korang tak..time nak sembahyang jumaat tuh la nak beli cendol depan masjid laa...beli dedak tok tenok peliharaan laa...yang perempuan plak...tahu la korang tak wajib sembahyang jumaat...tapi cuba try usha kat mall tengok...belambak perempuan buzy dok shoping...tahu la yang time hari jumaat waktu rehat ( untuk yang bekerja) panjang pon..tapi hormatilah hari jumaat anda..bukan hari-hari hari jumaat kan??..macam raya gak laa..bukan hari-hari hari raya kan...kejap !!...apa kaitan hari raya dengan hari jumaat??...oh..aku salah kasi contoh...hekhek..(sambil tutup mulut)









dua,  Berlakunya hari kiamat


owh..mungkin korang ingat hari jadi bg/gf korang..mungkin korang ingat tarikh korang first date dengan mr./mrs rite korang..tapi..tahukah anda....hari kiamat juga berlaku pada hari jumaat...cet !!!...tak kan tak tahu kot...korang tak pegi sekolah tadika ke hapa???....soo setiap hari jumaat siap kan la apa-apa yang patot...sebab kita tak tahu bila hari kiamat akan muncul..cuba kita tahu hari kiamat akan berlaku pada hari jumaat...nih aku nak petik sikit sabda Nabi kita Nabi Muhammad SAW...ia berbunyi begini....
“Pada hari Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.



tiga,  Kisah Nabi Adam

pada hari jumaat juga...Nabi Adam AS di jadikan...dan diturun kan ke bumi....aku malas nak cerita panjang..korang boleh search sendiri kisah Nabi Adam nih kat Pakcik Google...tapi kenyataan aku nih di kuatkan dengan sabda Nabi Muhammad SAW
“Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam a.s. diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga.”



empat, Penghulu segala hari

ok..mungkin korang kenal tok penghulu kampung korang..tapi...korang kena tahu gak..penghulu segala hari adalah hari jumaat...soo kita kena berbuat baik la dengan hari jumaat...macam korang buat baik dengan tok penghulu untuk buat padang bola baru..yang ada rumbut tebal...kan kan kan...kalau padang bola rumput nipis..nanti kalau tergolek dog ke..boleh tertanggal kulit o0o...sakit gua cakap lu...pastuh kalau mandi kena air kat luka tuh plak..perhhh...rasa nak menjerit-jerit nyanyi lagu Amy Search gua cakap luuu~......ok, lari topik..tak de kaitan pon di antara luka di lutut dengan hari jumaat...sekian.....
hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah yang bermaksud:“Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).”



kelima, Selamat dari seksaan kubur

Nabi Muhammad SAW bersabda,
“Tidak seorang muslim yang mati pada hari Jumaat atau pun malam Jumaat, melainkan diselamatkan Allah  daripada fitnah kubur.”

soo kita banyak-banyak kan la berdoa supaya kita tergolong dalam kalangan orang-orang yang bertuah..insya'allah...




keenam, Memotong kuku


Ibnu Masud berkata,
“Sesiapa yang memotong kuku pada hari Jumaat, Allah akan menyembuhkannya daripada penyakit dan memberikannya keselamatan.”


dah...dok tunggu apa lagi...pi potong kuku cepat..nih kuku mengalah kan kuku tapir..panjang menjelar..dengan taik hidung, taik telinga, taik tenok, taik lipan semua komplet kat celah kuku kau tuh..eeeee~..macam mana la korang makan...mesti ada perasa tambahan bukan??...yaarrkkk  !!...








ketujuh, Makbulkan doa di antara dua khutbah



hadis daripada Abu Hurairah yang bermaksud,
“Pada hari Jumaat ada satu saat yang bertepatan dengan orang Islam ketika dia sedang sembahyang, di mana tatkala ia berdoa maka doanya itu akan dimakbulkan.” Dan rasulullah menunjukkan isyarat tangannya yang membawa maksud sedikit sahaja waktu itu.


ok, kepada yang tak pernah dengar khutbah masa sembahyang jumaat...( aku taw, korang mana pernah dengar khutbah...dengar mak korang potpetpotpet pon korang malas..nih lagi khutbah...korang tahu, ustaz aku cakap...kalau kita tak dengar khutbah jumaat..sembahyang jumaat kita tak sah..paham??!!)....masa sembahyang jumaat...ada dua khutbah...masa tok imam tuh nak sambung sesi khutbah yang ke dua...dia ada lepak sat..kira macam gap arr...macam take 5...kira time tuh la tok imam pegi minum air...dok tarik nafas..sebab khutbah pertama tuh panjang kot..aku pon kadang-kadang ngantok mendengarnya...kadang-kadang aku rasa tok imam yang dok khutbah tuh macam dodoi aku plak..makin lama dia bercerita..makin ngantok aku dibuatnya...macam bedstory yang mak pak korang selalu cerita time korang kecik-kecik dulu..sekarang tak la..korang da besar...da berbulu sana sini..(eh !  lari topik)


ok...kita sambung....


haa...time gap tuh la...korang boleh tadah tangan...doa banyak-banyak..yang nak spm tuh doa la semoga lulus dengan cemerlang..semoga dapat A bertimbun-timbun...mana yang nak kawin tuh...doa kan jodoh kekal ke anak cucu...kira korang bantai la doa apa-apa..jangan korang pergi doa malapetaka kat musuh-musuh korang sudah...tak elok..ada paham??....










ok, sampai disini je ceramah aku hari nih...kita jumpa kalau jodoh panjang...hekhek..malu la kalau cerita pasal jodoh nih..(tiba-tiba)....




kepada memember aku yang sama jenis   dan seagama dengan aku...jangan lupa sembahyang jumaat....jumaat itu wajib bagi kaum adam...tahu??...




ok...GTG...assalamualikum.....salam satu Malaysia...ceeewaaahhh~....akhaz... 




6 comments:

apezs shah said...

terima kasih diatas info yg diberikan.

CiPoT CeDoT said...

terima kasih kembali....

sLEEping BEauty said...

info berguna ...
sharing is caring ..
gud2 ..
:)

CiPoT CeDoT said...

hekhekhek...
^.^

cik tomyam said...

suka dengan post ni.

5star. :)

CiPoT CeDoT said...

hekhekhek...
nih yg malu nih..
blushin'2..
akhaz...

KriTikan PeDas

Grab This